SportLogia
Vol. 9, Issue 2, Decembar 2013.


Nenad Suzić, Vera Jelić i Ankica Milivojac

ODVAJANJE BITNOG OD NEBITNOG: OBN MODEL UČENJA

"U ovom istraživanju prikazana je eksperimentalna primjena OBN modela učenja u nastavi. Radi se o odvajanju bitnog od nebitnog, OBN modelu koji je primijenjen u eksperimentu sa rotacijom grupa. Naime, prvo su tri odjeljenja drugog, trećeg i četvrtog razreda vjeržbala primjenu OBN modela na 12 časova, a tri paralelna odjeljenja predstavljala su K-grupu i radila po tradicionalnom nastavnom modelu. "

 

Sretenka Dugalić
UPRAVLJANJE AKTIVNOSTIMA U FAZI DO OTVARANJA SPORTSKOG DOGAÐAJA TEHNIKOM MREŽNOG PLANIRANJA
"U radu su prikazane tehnike mrežnog planiranja koje doprinose uspješnoj organizaciji sportskih i specijalnih događaja, i kao takve mogu naći svoju širu primjenu u menadžmentu u sportu. Sportski događaji uključuju često veoma velik broj učesnika (osim publike, sponzora i pripadnika medija, na Olimpijskim igrama se npr. susreće preko 10.500 učesnika)."

 

Darko Paspalj
UTICAJ PSIHOLOŠKIH KARAKTERISTIKA NA EFIKASNOST IZVOÐENJA ODBRANE OD NAPADA RUKOM
"Polazeći od činjenice da psihološke karakteristike imaju značajnu ulogu u obuci iz Specijalnog fizičkog obrazovanja, kako za programiranje selekcione dijagnostike tako i za programiranje metoda i sredstava u savladavanju specifičnog nastavnog plana i programa, obavljeno je istraživanje koje je imalo za cilj utvrđivanje uticaja kognitivnih sposobnosti i konativnih karakteristika studenata Visoke škole unutrašnjih poslova  na kvalitet izvođenja odbrane od napada rukom u glavu iz programa Specijalnog fizičkog obrazovanja."

 

Veroljub Stanković, Julijan Malacko, Ivana Bojić i Jelena Ilić

RELACIJE MORFOLOŠKIH VARIJABLI I NORMALNIH I PATOLOŠKIH KONATIVNIH KARAKTERISTIKA RUKOMETAŠA

"Cilj istraživanja je ispitivanje relacija morfoloških, normalnih i patoloških konativnih karakteristika rukometaša Prve rukometne lige Srbije. U istraživanju je primijenjen sistem od 51 varijable (23 antropometrijske, 16 normalnih konativnih i 12 patoloških konativnih varijabli). Podaci su prikupljeni na prigodnom uzorku (N=71) i obrađeni pomoću kanoničke korelacione analize. Rezultati pokazuju da između sistema antropometrijskih varijabli i sistema normalnih konativnih karakteristika postoji kanonička korelacija (Rc=0,80; p<0,00), a između sistema normalnih i patoloških konativnih karakteristika dobijene su dvije statistički značajne korelacije (Rc=0,69; p<0,00 i Rc=0,62; p<0,02)."

 

Kristina Pantelic Babic and Petar Pavlovic

DOPRINOS ČEDOMIRA MILIĆA ŠKOLOVANJU SOKOLSKOG KADRA U HERCEGOVINI

"Čedomir Milić je, od oca Jovana Milića i majke Soke Milić (devojačko Govedarica), rođen 23. marta 1886. godine u Mostaru, a ubijen je 22. novembra 1941. godine u blizini Nikšića. Od osnivanja prvog srpskog gimnastičkog društva „Obilić“ u Mostaru 1904. godine (od 1910. godine „Srpski Soko“), Milić se uključuje u njegov rad i ceo svoj život je posvetio sokolskom i nacionalnom radu. Kroz sokolska i pobratimska društva borio se za duhovno i telesno jačanje svog naroda. Bio je poštovan ne samo od strane sokola i pobratima, već i od umnih ljudi tog vremena."

 

Pavol Pivovarniček, Martin Pupiš, Zuzana Tonhauserová, and Martina Tokárová

NIVO SPRINTERSKIH SPOSOBNOSTI, Eksplozivne snage I SPECIJALNE IZDRŽLJIVOSTI VRHUNSKIH MLADIH FUDBALERA NA RAZLIČITIM POZICIJAMA

"Cilj studije bio je da se analizira nivo sprinterske sposobnosti, eksplozivnih sposobnosti donjih ekstremiteta i specifične izdržljivost igrača u zavisnosti od pozicije u timu (golmani, odbrambeni igrači, vezni igrači, napadači) slovačkog fudbalskog nacionalnog tima ispod 21 godine (N=18, golmana n=2, odbrambenih igrača n=4, veznih igrača n=7, napadača n=5) tokom kvalifikacija za UEFA Evrop- skog prvenstva ispod 21 godinu 2011. Nivo sprinter- skih sposobnosti dijagnostikovana je uređajem Fitro Light Gates (FiTRONIC, Bratislava, Slovačka Republika)."

 

Goran Nešić, Dejan Ilić,  Nikola Majstorović, Vladimir Grbić i Nedžad Osmankač
UTICAJ TRENINGA NA OPŠTE I SPECIFIČNE MOTORIČKE SPOSOBNOSTI ODBOJKAŠICA UZRASTA 13-14 GODINA
"Fizički razvoj i usavršavanje motoričkih sposobnosti, značajne su komponente na koje se može djelovati programiranim fizičkim vježbanjem, odnosno treningom. Cilj ove studije je prikaz i analiza uticaja odbojkaškog treninga na promjene nekih opštih i specifičnih motoričkih sposobnosti odbojkašica uzrasta 13-14 godina. "

 

Srđan Pavlović, Munir Talović, Elvir Kazazović i Rasim Lakota
ANALIZA I RAZLIKE U BAZIČNO-MOTORIČKIM I SITUACIONO-MOTORIČKIM SPOSOBNOSTIMA RUKOMETAŠICA PRVE FEDERALNE LIGE I PRVE LIGE REPUBLIKE SRPSKE
"Osnovni cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u bazično motoričkim i situaciono motoričkim sposobnostima rukometašica. Istraživanje je urađeno na 77  rukometašice,seniorskog uzrasta iz Prve federalne lige BIH i Prve lige Republike Srpske. "

 

Zoryana Semeryak, Yuriy Briskin, Maryan Pityn i Oleksandr Vaulin
KORIŠĆENJE TRENING TEHNOLOGIJE AUTORA U TEHNIČKO-TAKTIČKOJ OBUCI MAČEVALKI U DISCIPLINI SPORTKI MAČ
"Mačevanje spada u grupu borilačkih sportova u promenljivim uslovima takmičarske aktivnosti, koje određuju prioritete u strukturi mogućnosti treninga sportista u cilju efikasne realizacije taktičkog i tehničkog skupa kretnji. Nivo rivalstva na takmičenjima u mačevanju u Ukrajini sa svim vrstama oružja, uključujući tu i borbu mačem, je veoma nizak. "